Etusivu
Akvaariot
Päiväkirja
Kasvit
Kalat
Muut eliöt
Projektit
Kupla salaattia


Hiilidioksidi lannoituksen valmistus 16.10 2006

Tänään tein 28 litraiseen akvaarioon käymisellä toimivan hiilidioksidilannoitus systeemin. 

Ensimmäinen kuva: kuvassa näkyy kaikki tarvittavat välineet hiilidioksidin valmistukseen eli vasara, rautanaula, kaksi pullonkorkkia, 0,5L limsapullo, Vip mehupullon kaula, imukuppi, pätkä silikoniletkua ja sakset.

Toinen kuva: hakkasin naulalla ja vasaralla aloitusreiän saksille, pullonkorkkiin.

Kolmas kuva: suurensin naulanreikää saksilla. Reiän tulee olla niin pieni, että silikoniletku juuri ja juuri mahtuu siitä lävitse.

Neljäs kuva: reiästä tuli juuri sopivan kokoinen, eikä muuta tiivistystä korkkiin tarvita.

Viides kuva: kuvassa näkyy käymiseen tarvittavat välineet, eli limsapullo jossa on noin 3-4dl vettä, sokeria, desilitramitta ja hiivaa.

Kuudes kuva: annostelin mittaan noin puoli desiä sokeria ja pienen kulmapalasen hiivaa.

Seitsemäs kuva: nyt itse käymispullo on valmis. Ei tarvi kuin liittää se akvaariossa olevaan hiilidioksidilevittimeen.
 
Kahdeksas kuva: seuraavaksi valmistin passiivisen hiilidioksidinlevittimen. Siihen tarvitsin pullonkorkin, imukupin ja Vip mehupullon kaulan.

Yhdeksäs kuva: puhkaisin reiän sekä korkkiin, että mehupullon kaulaan naulaa, vasaraa ja saksia käyttäen.

Kymmenes kuva: asensin mehupullossa olevaan reikään imukupin, jolla pullo pysyy kiinni akvaarion lasissa.

Yhdestoista kuva: liitin käymispullon letkun levittimenkorkkiin ja ruuvasin korkin levittimeen.

Kahdestoista kuva: valmista tuli. levitin on kiinnitetty akvaarion lasiin ja käymispullo on piilotettu akvaarion taakse.

Pari vinkkiä ja pullon uudelleen lataus:
Jos haluaa varmistaa sen, ettei käymislitku pääse silikoniletkua pitkin altaaseen, kannattaa ostaa akvaariokaupasta takaiskuventtiili ja liittä se silikoniletkun varrelle. ½ litran pullosta tulee hiilidioksidia noin 2 vko. Kun silikoniletkusta ei enää tule hiilidioksidia levittimeen on aika vaihtaa pulloon uudet seokset. Pullosta tyhjätään vesi niin, että pohjalle jää vain hiiva sakka. sitten lisätään noin ½dl sokeria ja 3dl vettä. Jos seos ei ala käymään kannattaa lisätä vielä pieni nokare hiivaa. Jos huone ilma on liian viileä hiiva ei käy ts. käy todella hitaasti. Silloin voi olla paikallaan pullon lisälämmitys. Pullosta ei yleensä ala heti vaihdon jälkeen tulemaan hiilidioksidia, mutta viimeistään seuraavana päivänä. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, vuotaa jokin liitos tai huoneilma on liian kylmä hiivakäymiselle.